Wat is veilig speelgoed voor kinderen?

Je wilt zonder twijfel altijd het beste voor je kind, ook wat speelgoed betreft. Als ze lekker kunnen spelen, ben je misschien al tevreden. Maar toch is de veiligheid van je kind ook zeer belangrijk, zeker wat speelgoed betreft. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Maar wanneer weet je wanneer je kind oud genoeg is voor bepaald speelgoed? En welk speelgoed is nou echt veilig? Wij zetten het voor je op een rij.

Veiligheid
Er is geen specifieke lijst met kenmerken waaraan veilig speelgoed zou moeten voldoen. Wel kun je zelf letten op de materialen waarvan het speelgoed gemaakt zijn. Daarnaast kun je de veiligheid ook controleren door op de verpakking te kijken naar de aanbevolen leeftijd. Aan de leeftijdsaanduiding kun je vaak al zien of het speelgoed geschikt is voor jouw kind en of jouw kind al oud genoeg is om met het desbetreffende speelgoed te kunnen spelen. Als er kleine onderdelen bij het speelgoed horen, kan dit een gevaar zijn voor kleinere kinderen. Dit kan namelijk zorgen voor verstikkingsgevaar. Twijfel je over de betrouwbaarheid van de informatie of heb je vragen over de veiligheid van een speeltje, dan kun je altijd de winkelier of fabrikant om hulp vragen.

De gevaren
Let je niet goed op de veiligheid van het speelgoed, dan kan je kind in gevaar komen. Door het sabbelen op rammelaars of bijtringen die gemaakt zijn van (te) chemische stoffen, kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn en zorgen voor nier- en leverproblemen. Daarnaast bestaat bij klein speelgoed ook verstikkingsgevaar. Is je kind jonger dan 36 maanden, dan mag hij of zij niet spelen met kleine onderdelen, om verstikkingsgevaar te voorkomen. Daarnaast vormen speeltjes met magneten tegenwoordig ook gevaar, omdat de magneten van nu krachtiger dan ooit zijn. Daarnaast kunnen magneetjes loslaten. Deze kunnen vervolgens ook weer ingeslikt worden.

De voordelen
Als je gecontroleerd hebt of het speelgoed betrouwbaar, kwalitatief goed en dus veilig is, kun je je kind met een gerust hart laten spelen. Als je kind de juiste leeftijd heeft en het speelgoed niet van schadelijke stoffen is gemaakt, kan je kind bijna geen gevaar lopen. Natuurlijk moet je bij kinderen altijd een oogje in het zeil houden, want de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de ouder of verzorger van het kind.

Zorgverzekering
Als het toch mis gaat, en je kind verwond of beschadigd raakt door speelgoed, is het zeer gunstig als je bent verzekerd. Door aangesloten te zijn bij de juiste zorgverzekering kun je er namelijk voor zorgen dat kosten die gemaakt moeten worden door deze verwonding en beschadiging worden vergoed. Voor kinderen tot vier jaar is het verplicht om een basisverzekering te hebben. Daarnaast kun je ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*