Elektronisch speelgoed: duur in het energieverbruik?

Traditioneel speelgoed zoals een hobbelpaard, blokkendoos of puzzel doet bij veel mensen nostalgische gevoelens oproepen. Veel mensen kiezen er in toenemende mate voor om hun kinderen met dit speelgoed uit vervlogen tijd opnieuw groot te brengen. Enerzijds omdat men het leuk vindt dat kinderen opgroeien met het speelgoed waar zij ook groot mee werden en anderzijds omdat het vaak meer sociale vaardigheden vergt en een fysieke of mentale ontwikkeling van het kind stimuleert. Desalniettemin is elektronisch speelgoed ook in heel veel huiskamers prominent aanwezig. Een veel gehoord geluid is dat speelgoed dat stroom nodig heeft duur is in het energieverbruik. Maar is dat ook echt zo?

Een vergelijk tussen verschillende elektronische speelgoed

We hebben het energieverbruik van een tablet, pc en tv bekeken om te bekijken hoeveel kWh stroom dit nou gemiddeld vergt en wat de kosten zijn op de energienota. Bij de berekening van de gegevens is uitgegaan van een gemiddeld gebruik, zoals dat is bepaald door Milieu centraal. Dan zien we dat een PC jaarlijks zo’n 200 kWh stroom verbruikt. Een tablet verbruikt slechts 12 kWh elektriciteit en een televisie na 2015 met een diagonaal van 42 inch verbruik nog net geen 100 kWh stroom per jaar. Aangezien er grofweg € 0,25 per verbruikte kWh stroom moet worden afgerekend kan worden vastgesteld dat een PC zo’n € 45 tot € 50 per jaar aan energie kosten, een televisie nog geen € 25 en een tablet ongeveer € 3. Bij veel mensen bestaat nog een beeld van een kostenpost van meer dan € 100 per jaar aan een televisie, maar dit komt vooral voort uit de eerste generatie Plasma televisie die veel stroomt verbruikten.. Bij een LED-tv valt het stroomverbruik dus erg mee.

Bronnen bij de berekening:

Enkele bespaartips

  • Veel speelgoed vandaag de dag is verkrijgbaar met zogenaamde zonnepaneeltjes, ook “solartoys’ genoemd. Dan laadt het speelgoed zich op met energie van de zon en is dit niet schadelijk voor milieu en portemonnee.
  • Zet een tablet, tv en pc altijd helemaal uit als het niet wordt gebruikt en laat het niet in de stand-by stand aan staan
  • Kies voor een product met een zuinig energieverbruik (te zien aan het keurmerk, vaak is AAA het meest zuinig)
  • Schakel ook randapparatuur helemaal uit, zoals een printer of scanner.
  • Laadt het speelgoed tijdig op. Wanneer de accu helemaal leeg is kost dit heel veel energie, dan gaat de accu uiteindelijk ook minder lang mee.
  • Wifi en bleutooth verbruiken veel energie. Zet dit uit wanneer het niet wordt gebruikt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*