Wanneer is speelgoed duurzaam?

Duurzaam speelgoed, wat is dat nou precies? Hieronder kun je een heleboel dingen verstaan en bijna alles klopt eigenlijk wel. Maar de ‘Van Dale’ omschrijft het woord duurzaam als volgt: 1) Lang durend, 2) Weinig aan slijtage of bederf onderhevig, 3) Het milieu weinig belastend. En zelfs met deze uitleg is het nog lastig om de term duurzaam speelgoed eenduidig uit te leggen. Vandaar ook dat de verschillende soorten duurzaam speelgoed aan de hand van stellingen uitgelegd worden.

Gaat lang mee
Een opvatting is dat duurzaam speelgoed lang meegaat. Het is als het ware niet kapot te krijgen en het is ook geen modegril. Dat betekent dus dat het duurzaam speelgoed is, in de zin van kwaliteit. Het kan van generatie op generatie doorgegeven worden zonder dat het stukgaat. LEGO is hier een goed voorbeeld van; het is niet van duurzaam materiaal gemaakt, maar is bijna niet kapot te krijgen.

Wordt milieuvriendelijk geproduceerd
Door speelgoed milieuvriendelijk te produceren valt het onder de categorie duurzaam speelgoed. Het speelgoed bestaat dan ook niet uit schadelijke stoffen, heeft geen schadelijk afvalproduct en zal energieneutraal geproduceerd worden. Om te weten of het duurzaam is gemaakt, moet je je wel een beetje verdiepen.

 

Bestaat uit natuurlijke materialen
Natuurlijke materialen zijn biologisch afbreekbaar en dus belasten ze het milieu niet. Zodra een kind hier niet meer mee speelt kan het bij wijze van spreken de biobak in alwaar het gerecycled wordt. De natuur breekt het weer af en het wordt als voedingsstof gebruikt voor andere planten.

Is van hout
Veel mensen denken dat duurzaam speelgoed alleen maar van hout gemaakt kan zijn. FSC-hout wel te verstaan, omdat de bomen waarvan dit hout komt duurzaam verbouwd zijn. Bovendien is hout speelgoed vaak wel iets wat tegen een stootje kan en gaat dus ook lang mee. Treinbanen en blokken zijn hier een goed voorbeeld van.

Bestaat uit gerecycled materiaal
Het milieu belast je bijna niet als je speelgoed maakt van gerecycled materiaal. Het wordt gemaakt van een afvalproduct. Het grote voordeel hiervan is dat recyclen een hoop grondstoffen bespaart; er hoeven bijvoorbeeld geen nieuwe bomen gekapt te worden om het stuk speelgoed te maken. Het hout is al heel lang terug gekapt, maar wordt nu hergebruikt. Daarnaast kost het minder ruimte op de aarde, want er is minder landbouwruimte nodig voor productie van nieuwe middelen. Daarbij kost het minder energie om spullen te recyclen dan om deze vanaf begin te produceren.

Maakt geen gebruik van elektriciteit
Dat energie (stroom) het milieu belast, weet iedereen wel. Veel mensen denken dat duurzaam speelgoed geen gebruikmaakt van energie, dat wil zeggen dat het speelgoed niet op batterijen of stroom werkt. Dit speelgoed moet je opwinden of kun je zonder energie gebruiken. Veel speelgoed is op deze manier dan duurzaam.

Is energiezuinig
Een andere opvatting is dat duurzaam speelgoed energiezuinig is. Hier kun je trouwens maar op een manier achterkomen en dat is door het te gebruiken; speelgoed krijgt geen energielabel. Sommige stukken speelgoed kunnen wel jarenlang op dezelfde batterijen werken. Heb je stroom nodig voor speelgoed en wil je duurzaam bezig zijn? Dan kun je een energiecontract kiezen dat groene stroom biedt. Ga energie vergelijken om een goed contract uit te kiezen. Zo zorg je ervoor dat, eventueel duurzaam, speelgoed milieuvriendelijker wordt opgeladen.

Maakt gebruik van andere energiebronnen
Speelgoed dat stroom nodig heeft, maar werkt op zonne-energie of windenergie kun je zeker ook onder duurzaam speelgoed verstaan. Denk hierbij aan een speeltje met daarop mini-zonnepanelen.

Duurzaam speelgoed
Wat je ook verstaat onder duurzaam speelgoed, de keuze hierin neemt steeds meer toe. En alle beetjes helpen als we het milieu maar ontlasten en producten langer gebruiken dan slechts een paar jaar! Doe je iets weg? Breng het dan naar een kringloopwinkel en gooi het niet weg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*