Hoe zit het met buitenspeelgoed en je verzekering?

Het is mooi weer en je kinderen spelen in de tuin. Dan zie je in de verte een donkere wolk aankomen, die snel dichterbij komt. Als de eerste druppels vallen, roep je gauw je kinderen naar binnen. Het speelgoed blijft echter in de tuin achter. De storm barst los. Grote hagelstenen vallen op je tuinmeubels en het buitenspeelgoed. Als het weer opklaart, neem je de schade op. Het speeltentje is gescheurd. Kun je dit verhalen op je verzekering? En zo ja, moet je dan bij je opstalverzekeraar of bij je inboedelverzekeraar aankloppen?

De opstalverzekering en spullen in je tuin

Spullen die vaststaan in je tuin vallen normaal gesproken onder de opstalverzekering. Je kunt hierbij denken aan het tuinhuisje, de schutting maar ook aan een schommel die in de bodem verankerd is. Is de schutting gedeeld eigendom van jou en je buren, dan zal jouw verzekering maar de helft van de schade uitkeren als er iets met die schutting gebeurt. Het is echter wel nuttig eerst eens de polisvoorwaarden van je verzekering door te nemen. Niet alle verzekeraars vergoeden schade aan zaken in de tuin en bovendien valt dit soms ook onder de inboedelverzekering.

Welke tuinartikelen vallen onder de inboedelverzekering?

Het beste is om losse spullen zo veel mogelijk in een schuurtje op te bergen als je ze niet gebruikt. Soms gaat het echter toch mis. Schade aan losse zaken valt onder de inboedelverzekering. Dit geldt voor spullen die zich in de woning bevinden, maar ook voor alles wat in de tuin staat. Buitenspeelgoed zal meestal los in de tuin staan, bijvoorbeeld een kleine trampoline of een tentje. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de rest van de spullen in en om het huis: brand-, water- en stormschade zijn gedekt en ook inbraak, diefstal en vandalisme vallen onder de dekking. Bij stormschade krijg je wel alleen een vergoeding als het gaat om een storm met minimaal windkracht 7.

Buitenspeelgoed verzekerd?

Het kan per verzekeraar verschillen wat wel en wat niet vergoed wordt. Ook kan er een maximum gelden voor het bedrag dat je vergoed krijgt en kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen. Bij stormschade is het eigen risico vaak hoger dan bij andere schades. Het is altijd verstandig, zeker als je kostbaar buitenspeelgoed in je tuin hebt staan, om bij je verzekeraar na te vragen wat de verzekering precies dekt. Is er onvoldoende dekking, dan kun je besluiten over te stappen naar een andere verzekeraar die betere voorwaarden biedt of een uitgebreider pakket nemen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*