Tips bij het kopen van kinderspeelgoed

Kinderen lijken nooit genoeg speelgoed te hebben. Als je door de winkel loopt is er van alles te vinden: van poppen tot racebanen. Toch is het soms lastig om te bepalen waar je kind wél mee speelt en wat hij of zij liever laat liggen. Waar moet je op letten bij het kopen van kinderspeelgoed?  

Kies de juiste leeftijdscategorie

Op de verpakking van het speelgoed staat altijd een leeftijdsaanduiding. Dat is een veiligheidswaarschuwing vanwege de kleine onderdelen die je kind misschien kan inslikken. Tegelijkertijd geeft het een goede indicatie van de leeftijdscategorie waarvoor het spel geschikt is. Het is leuk om je kind te stimuleren met speelgoed dat net iets lastiger is. Het nadeel is dat de verleiding hierdoor groter wordt om speelgoed te kopen buiten de leeftijdscategorie van je kind. Dit kan leiden tot frustratie. Probeer daarom het niveau af te wisselen, spelen moet vooral leuk zijn.

Mix verschillende soorten speelgoed

Een kind leert nieuwe dingen door te kijken, luisteren en voelen. Elk speelgoed heeft zijn eigen manier om een of meerdere van die zintuigen te prikkelen. Vul daarom de speelgoeddoos met verschillende soorten speelgoed waar je kind uit kan kiezen, zoals educatief houten speelgoed met een gladde structuur en waarmee je kind kan leren bouwen. Als tegenhanger zou je in de speelgoeddoos een speelgoed instrument kunnen stoppen of verschillende poppen. Tip: vervang de inhoud van de speelgoeddoos regelmatig zodat je kind al zijn speelgoed gebruikt.

Ga voor duurzaam

Houten speelgoed is weliswaar iets duurder, maar je doet er veel langer mee. Duurzaam speelgoed is heel belangrijk voor een kind om te ontdekken. Niet alleen kan je kind hierdoor langer van het speelgoed genieten, je kan er ook een ander blij mee maken. Als je kind het spel is ontgroeid, dan kan je het makkelijk doorgeven of doneren. Daarnaast is het veilig voor je kind omdat er bij de productie van houten kinderspeelgoed geen schadelijke stoffen vrij komen, wat wel het geval is bij plastic. Ook is er hierbij het risico kleiner dat je kind kleine onderdelen kan inslikken.

Maak een duidelijke wensenlijst

Familie vind het vaak heerlijk om hun kleinkind te verwennen. Helaas resulteert dit erin dat je vaak speelgoed krijgt dat je misschien al hebt of waarvan je weet dat je kind het niet leuk vind. Om miskopen te voorkomen, kan je het beste een wensenlijstje maken van geschikt speelgoed. Hierdoor krijg je speelgoed waar je kind echt iets aan heeft. Zo kan je ook een leuke foto naar familie sturen waarbij je kind speelt met hun gegeven speelgoed in plaats van dat het onaangeraakt in de hoek blijft liggen.