Verschillende soorten kinderopvang

Hoe weten ouders met de vele verschillende soorten kinderopvang welke het beste bij hun gezin past? Het soort kinderopvang dat je nodig hebt, is afhankelijk van zoveel factoren, waaronder uw individuele kind, budget, beschikbaarheid en meer. Hier is een overzicht van de meest voorkomende soorten kinderopvang.

Traditioneel kinderdagverblijf
De meeste kinderdagverblijven bieden kinderopvang tijdens standaard werktijden. Velen bieden kinderopvang van een halve of hele dag en soms biedt een kinderdagverblijf in Oosterhout maaltijden en excursies aan. Kinderdagverblijven rekenen gezinnen vaak maandelijks in plaats van per uur en ze bieden een gestructureerde routine met grote groepen kinderen.

Kinderopvang aan huis
Deze kinderdagverblijven bieden vaak kinderopvang in een thuissituatie met minder kinderen dan in traditionele kinderdagverblijven. De kosten zijn mogelijk ook lager voor kinderdagverblijven thuis. Kinderdagverblijven thuis zijn doorgaans vereist om aan de leeftijd aangepaste activiteiten te bieden, te voldoen aan veiligheidsnormen en verzorgers te voorzien van kinderopvangtraining.

Oppas
Nanny’s bieden individuele thuiszorg aan gezinnen. Ze committeren zich vaak aan fulltime uren en zijn werknemers van het gezin waarmee ze werken. Doorgaans rekenen kindermeisjes per uur, met een vooraf overeengekomen urenrooster. Nanny’s bieden flexibele en geïndividualiseerde zorg, maar kosten soms meer dan andere kinderopvangopties.

Gedeelde oppas
Een gedeelde oppas is vergelijkbaar met een traditionele oppas, maar in plaats van kinderopvang aan één gezin te bieden, zal een gedeelde oppas kinderopvang bieden aan twee gezinnen tegelijk. Om de kosten te drukken, kunnen gezinnen ervoor kiezen om één oppas in te huren om tegelijkertijd voor al hun kinderen te zorgen. Dit gebeurt vaak in een van de gezinnen thuis en biedt kinderen sociale interactie.

Peuter
Kinderen van 2-5 jaar mogen naar de kleuterschool. Peuterspeelzalen zijn vergelijkbaar met kinderdagverblijven en bieden aan hun leeftijd aangepaste leeromgevingen voor kinderen. Ze rekenen meestal maandelijks en stellen kinderen in staat tijd door te brengen met andere kleuters en te leren in semi gestructureerde omgevingen.

Au pair
Au pairs zijn buitenlandse zorgverleners die bij de gezinnen wonen voor wie ze kinderopvang bieden. Ouders bieden au pairs kost en inwoning en een toelage, en in ruil daarvoor bieden au pairs aan gezinnen kinderopvang. Au-pairs geven gezinnen de flexibiliteit van inwonende kinderopvang, en bieden kinderen consistente verzorgers die vaak worden als leden van de gezinnen die ze dienen.

Relatieve zorg
Familieleden of vrienden nemen soms de zorg voor het kind op zich terwijl de ouders werken. Kinderen kunnen er baat bij hebben als ze regelmatige zorg krijgen van bekende en vertrouwde mensen, en familieleden en vrienden kunnen doorgaans flexibele zorg bieden.

 

Bron: kidsplein.nl