Waarom is houten speelgoed zo populair?

Bij duurzame speelgoedwinkels zal je voornamelijk houten speelgoed terugvinden, maar waarom is dat? Toen het idee zich begon te vormen om een speelgoed webshop op te starten, zijn we er onmiddellijk van uitgegaan dat we hoofdzakelijk houten speelgoed zouden aanbieden. Dat kwam vanzelf tot stand zonder dat we daar ooit echt hebben bij stilgestaan, tot we daar onlangs een vraag over kregen. En zo gingen we eens dieper nadenken over hoe het eigenlijk kwam dat we voor houten speelgoed gekozen hadden. Goedkoop is het speelgoed niet, maar wel duurzamer!

Een eerste antwoord werd al snel gevonden door simpelweg eens in het rond te kijken. Onze oudste zijn speelgoed dat ondertussen de living, zijn kamertje, de trappenhal en de auto had ingepalmd leerde ons verscheidene zaken. Eerst en vooral dat hij toch beter zou moeten leren opruimen. Maar daarnaast viel er nog iets op. Er was natuurlijk wel redelijk wat knalgeel, fluorood of flashy blauw plastieken speelgoed in verschillende gradaties van ontbinding terug te vinden. Sommigen waarvan we de batterij er reeds bij de start uitgehaald hadden om de oortjes te beschermen tegen de hoge decibels. Anderen met nog een half lege batterij in, waardoor het bedoelde leuke melodietje nu helemaal kon concurreren met de kat van buren. Alsof het nog niet erg genoeg was dat die melodietjes zo vaak ingezongen lijken te zijn door de, ongetwijfeld zeer leuke en sympathieke, maar verder totaal gespaard van enig zangtalent gaande kinderen van de buurvrouw van de importeur.

Het verschil met speelgoed van plastic

En daarnaast had je natuurlijk de houten treinsporen, waar onze oudste al zoveel tijd mee gespendeerd had. Quasi dagelijks werd het spoor herbouwd om er met zijn houten blokjes een heel dorp, brug, toren of wat dan ook bij te bouwen, en natuurlijk ook weer af te breken of in elkaar te doen storten. En ondanks die soms wel ruwe behandeling ervan, zich toch nog steeds in zeer goede conditie bevinden. Dit was hetzelfde soort speelgoed waar wij zelf vroeger ook mee speelden. Speelgoed dat de verbeelding prikkelt en zo creativiteit stimuleert. Het nadeel aan plastieken speelgoed, zo lijkt het ons, is dat het vaak gemaakt wordt om de aandacht te trekken en het kind te amuseren. En al is daar op zich misschien niets mis mee, maar iets bijleren of creativiteit aanspreken zal het meestal niet doen. Om nog maar te zwijgen over het productieproces van veel van dit plastieken speelgoed of het gebruik van lood bevattende verven en dergelijke. En krijgen we niet regelmatig in de media verhalen te horen over onder welke omstandigheden sommige bekende merken van plastic speelgoed te werk gaan? Bovendien merken we zelf thuis dat er uiteindelijk toch steeds teruggegrepen wordt naar het houten speelgoed.

En de bomen dan?

Maar al dat hout moet natuurlijk ergens vandaan komen, en dus moeten er hiervoor bomen sneuvelen. Dat klopt natuurlijk, en hier hebben we dan ook even getwijfeld. Maar bij de zoektocht naar producenten van speelgoed bleek al snel dat  er echt wel producenten zijn die rekening houden met de natuur (en ook met hun arbeiders, maar daar zullen we het in een ander stuk eens over hebben)

Zo heeft Hape bijvoorbeeld een productielijn opgestart van speelgoed gemaakt uit Bamboe omdat deze zo snel regenereert. Plan Toys in Thailand maken dan weer gebruik van rubberboomhout, dit is hout afkomstig uit de rubberindustrie dat vroeger gewoon verbrand werd. Ook hebben ze onlangs een nieuw procedé opgestart waarbij houtafval geperst wordt tot mooi moduleerbaar houten speelgoed. Daarenboven herplanten deze bedrijven ook heel veel bossen om zo het evenwicht in stand te houden. Een ander groot voordeel aan houten speelgoed is dan ook hun duurzaamheid. Als je kind thuiskomt van de kermis met een plastieken flashy gevechtsrobot met bovendien een knopje op dat een verschrikkelijke sirene in gang zet, dan weet je dat de kans groot is dat het binnen de week stuk zal zijn. Daar waar je het houten speelgoed hopelijk op een dag in de handen van je kleinkind kan zien, die er nog net zoveel plezier mee heeft als die kleuter die er nu mee aan het spelen is.

Niet al wat flashy is, is slecht!

We willen wel even benadrukken dat niet al het plastieken speelgoed slecht is. Sommige bedrijven beginnen nu ook nieuwe procedures te hanteren waardoor het product minder belastend voor het milieu is en het ook de creativiteit kan aanspreken. Een goed voorbeeld hiervan is de Bilibo, een soort van harde plastieken schelp waar op zich geen handleiding voor bestaat, maar toch op allerhande manieren mee gespeeld kan worden. Bovendien is de Bilibo zeer robuust waardoor deze lang mee kan gaan, en moest na vele jaren er uiteindelijk toch slijt op komen kan deze bovendien gerecycleerd worden. Ook voor onze andere plastic en metalen producten op de webshop kijken we natuurlijk steeds na of deze op verantwoorde wijze geproduceerd worden. We willen zeker niet gezegd hebben dat plastiek enkel slecht is en alleen hout goed is, maar we hopen wel eraan te herinneren dat ondanks de initiële meerprijs van houten speelgoed, het wel degelijk een goede investering is.